Actrita, model si sex simbol: Marilyn Monroe

Marilyn Monroe
 De la Wikipedia, enciclopedia libera

Marilyn Monroe, nascuta Norma Jeane Mortensen  (1. iunie 1926 – 5. august 1962.) a fost o actrita, model, cantareata, sex simbol si diva pop a secolului al XX-lea. Ascensiunea lui Monroe la nivelul de celebritate a inceput cu selectarea ei pentru a poza in cateva reviste, asta in timp ce primul ei sot facea parte din Marina Comerciala.

Young Marilyn Monroe

Young Marilyn Monroe

Cea mai insemnata parte a filmelor ei au fost facute pentru 20th Century Fox, unde si-a luat si numele care a facut-o celebra. Dupa cateva aparitii minore in decurs de cativa ani, Marilyn a inceput sa devina cunoscuta pentru talentul ei de comediana, ajutata fiind si de remarcabila ei prezenta scenica. Si-a indreptat eforturile catre aparitii mai consistente, si, la un anumit moment al carierei sale, a reusit sa-si indeplineasca acest scop. Circumstantele misterioase ale mortii lui Marilyn au fost subiectul multor speculatii, dar nu au reusit sa-i stirbeasca reputatia de cea mai legendara figura publica a tuturor timpurilor.

Actress

The actress

Ea s-a nascut in sectia sociala de maternitate a spitalului din Los Angeles County. Numele sub care a fost inregistrata a fost Norma Jeane Mortensen. Maica-sa, (Gladys Pearl Monroe Baker Eley) nu a fost in stare sa o convinga pe bunica-sa (Della Monroe Grainger) sa aiba grija de Norma Jeane, asa ca a incredintat-o unor parinti adoptivi, Albert si Ida Bolender din Hawthorne. In autobiografia sa My Story (rom: „Povestea mea”), Monroe declara ca a crezut ca Albert si Ida erau psrintii sai pana intr-o zi cand, pe un ton aspru, Ida a corectat-o. Si tot din My Story, aflam ca Gladys o vizita pe Norma Jeane in fiecare sambata, dar niciodata nu o lua in brate, nu o saruta sau macar sa ii zambeasca.
In 1942, dupa ce a implinit 16 ani, ea i-a facut cunostinta cu fiul vecinului sau, James Dougherty, care i-a devenit primul sot.

James Dougherty and Marilyn Monroe, 1942.

James Dougherty and Marilyn Monroe, 1942.

In timp ce sotul ei era plecat sa lupte in cel de-al doilea razboi mondial, tanara doamna Norma Jeane Dougherty a inceput sa lucreze intr-o fabrica unde pulveriza solutie anti-fugnitiva pentru piese de avioane. Un tanar fotograf militar, David Conover, se plimba prin fabricile locale facand poze pentru un articol din revista YANK despre femeile care ajuta la eforturile depuse pentru razboi. El i-a remarcat imediat potentialul de model si i-a oferit sa colaboreze cu agentia de modelling The Blue Book. Norma Jeane a devenit unul dintre cele mai de succes modele ale agentiei, pozand pe prima pagina a sute de reviste. In 1946 ea a intrat in atentia cautatorului de talente Ben Lyon. El i-a aranjat un test de filmare pentru 20th Century Fox. A reușit sa treaca acest test si i s-a oferit un contract standard pe sase luni cu un salariu de inceput de 75 de dolari pe saptamana (300$ pe luna), categorie superioara de salarizare judecand după standardele industriei de atunci. I-a fost dat numele Marilyn dupa actrita Marilyn Miller si i-a fost sugerat numele de fata al mamei sale, Monroe, ca nume de familie. Astfel Norma Jeane Baker la numai 20 de ani devine „Marilyn Monroe”.

Gentlemen Prefer Blondes, Movie Trailer Screenshot

Gentlemen Prefer Blondes, Movie Trailer Screenshot

Desi criticii americani/latini au avut rezerve la inceput sa ii recunoasca abilitatile dramaturgice, ei nu au ezitat sa ii conteste sex appeal-ul. Acest moment coincide cu timpul in care pozele nud ale lui Monroe, facute de catre fotograful Tom Kelley in anii de lupta pentru roluri, incep sa iasa la lumina. Copii ale acestora au fost cumparate de catre Hugh Hefner si in decembrie 1953 au aparut in prima editie a noii sale reviste Playboy.

Marilyn Monroe -  Playboy cover, 1st issue, 1953

Marilyn Monroe – Playboy cover, 1st issue, 1953

In ‘How to Marry a Millionaire’, Monroe a facut echipa cu alte doua atractii ale 20th Century Fox, Lauren Bacall și Betty Grable. Ea interpreteaza rolul de blonda proasta numita Pola Debevoise si reuseste sa fie stralucitoare chiar si printre cele doua celebre staruri. Chiar daca rolul este unul stereotipic, Monroe a strans opinii favorabile, iar criticii i-au remarcat capabilitatile de comedie. In Statele Unite, ea era considerata un sex simbol inselator, pe cand in Europa deja incepusera sa ii fie recunoscute calitatile actoricesti, ajungandu-se sa fie comparata cu Charles Chaplin.

How to marry a millionaire - Marilyn Monroe,   Lauren Bacall and Betty Grable

How to marry a millionaire – Marilyn Monroe, Lauren Bacall and Betty Grable

Interpretarea compozitoarei Elsie Marina, totusi, a fost considerata de prima mana de catre criticii vremii, mai ales in Europa, unde i-a fost inmanat un David di Donatello, echivalentul italian al Oscar-ului, precum si un premiu Crystal Star in Franta. Chiar mai mult, Monroe a fost nominalizata pentru foarte apreciatul premiu BAFTA.

In 1959 ea inregistreaza cel mai mare succes al carierei jucand alaturi de Tony Curtis ai Jack Lemmon in comedia lui Billy Wilder Unora le place jazz-ul. Comportamentul ei dificil pe scena este de acum legendar, asemenea numeroaselor duble necesare. Totusi, la terminarea filmarilor, Wilder a declarat ca era dispus sa treaca oricand peste aceste inconveniente, pretuind calitatile ei de comediana de prima clasa. Unora le place jazz-ul este considerat acum ca fiind una dintre cele mai bune comedii din toate timpurile. Rolul lui Monroe de cantareata indoielnica, consumatoare frecventa de bauturi, dar plina de compasiune – Sugar Kane, a fost premiat cu un Globul de Aur pentru cea mai buna actrita intr-un musical sau comedie.

Some like it hot -  Marilyn Monroe, Tony Curtis, Jack Lemmon

Some like it hot – Marilyn Monroe, Tony Curtis, Jack Lemmon

Unele dintre cele mai faimoase fotografii ale ei au fost facute de catre Douglas Kirkland in 1961, ca bonus pentru revista LOOK editia aniversara – 25 de ani.
Monroe s-a intors la Hollywood pentru a relua filmarile la pelicula Something’s Got to Give. In mai 1962, Monroe si-a facut ultima aparitie publica importanta, cantand Happy Birthday, Mr. President in cadrul unei petreceri televizate facuta in cinstea presedintelui american John F. Kennedy. Dupa filmarile care sunt considerate ca fiind primele scene nud ale unei celebritati, aparitiile lui Monroe au devenit si mai putin frecvente datorita problemelor de sanatate.

Unele dintre cele mai faimoase fotografii ale ei au fost făcute de către Douglas Kirkland în 1961

Unele dintre cele mai faimoase fotografii ale ei au fost facute de catre Douglas Kirkland in 1961.

Monroe a acordat un interviu detaliat revistei Life Magazine, in care si-a exprimat parerea de rau pentru modul in care Hollywood-ul o eticheta ca fiind o blonda proasta si cat de mult isi iubea publicul. A facut de asemenea o sedinta fotografica pentru Vogue si a inceput discutiile pentru un viitor film cu Gene Kelly si Frank Sinatra. Ea planuia de asemenea sa joace drept Jean Harlow. Alte proiecte care i se pregateau pentru viitor erau What a Way to Go! si The Stripper.
Inainte ca filmsrile la Something’s Got to Give sa fie reluate, Monroe a fost gasita moarta in casa sa din Los Angeles, in dimineata zilei de 5 august 1962. Moartea sa, oficial inregistrata ca o probabila sinucidere prin consum excesiv de medicamente, a fost marcata de lipsa de profesionalism a anchetei politiei. A devenit astfel o tema folosita in teoria conspiratiei. Acest lucru nu a afectat insa statutul ei de model pentru arhetipul unui sex simbol si o stea de cinema.

9f056d38-82d2-463a-9aae-b85337ff0254 1381347443000-Marilyn-Monroe marilyn_monroe_18 Marilyn_Monroe_photo_pose_Seven_Year_Itch marilynmonroe marilyn-monroe marilyn-monroe-3 marilyn-monroe-ballerina Marilyn-Monroe-marilyn-monroe-36840534-972-1295 marilyn-monroe-new-2012-black-and-white-wallpaper_1024x768_96562 marilyn-monroe-rare-photos-46
MONROE-PB__29799_zoom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *